Je paard in balans, in balans met je paard.

 

 Het bit/bitloos

 

Het bit is bedoeld om signalen van de ruiter over te brengen naar het paard EN om informatie van het paard te ontvangen. Datgene wat je in je handen voelt is directe informatie over wat er onder en achter je in het paardenlijf gebeurt. Voel je bijvoorbeeld meer contact op je rechter teugel, dan weet je dat het paard het linker achterbeen actiever gebruikt.

Ondanks, dat de scherpte (of liever de zachtheid) van de inwerking bepaald wordt door de hand van de ruiter is het ook van belang eens te kijken of het bit wel past bij de mondvorm van je paard. Je kijkt o.a naar;

· de breedte van de onderkaak

· de stand van de tanden en afstand tussen haaktanden en kiezen

· de breedte en dikte van de tong

· de hoogte van het verhemelte

· de mondgrootte

Als het paard als gevolg van een niet passend bit zijn tong gaat aanspannen of wegtrekken, dan heeft dit directe invloed op de lange keelspieren, die doorlopen tot aan het borstbeen. Het blokkeert hiermee de beweging tot in de schouders. Span zelf je tong maar eens aan en voel waar in je lijf je de spanning zich voelt opbouwen.

Bitloos rijden is tegenwoordig voor veel mensen een bewuste keuze. Het correct rijden van je paard is niet afhankelijk van een bit. Nageeflijkheid heeft niets te maken met het gebruik van een bit, maar alles met een juist gebruik van het lichaam.

Maar ook bitloos rijden onttrekt je niet aan de verantwoordelijkheid om voor een correct passend halster of bitloos hoofdstel te zorgen. Het hoofd van het paard bestaat uit een zeer dicht netwerk van zenuwvezels en het kopstuk van een hoofdstel of halster ligt  op een zeer belangrijk verbinding tussen nek en hoofd.

 

www.bitloos.nl

Voor meer informatie over bitloos rijden

Vorige pagina

 

 

 

 

 

 

 

 

Vorige pagina

Home

Angèle van Tilburg

Centered Riding®

TTEAM®

Klassieke Dressuur

Werk aan de hand

Cranio Sacraal Therapie

Zadels,hoeven etc

Lessen/cursus/agenda

nieuws

Links

Contact

Scooby, de merens van een lesklant poseert hier met bitloos hoofdstel. Daarna is hij er voor de eerste keer mee gereden en reageerde alsof hij niets anders gewend was

Afbeelding uit het boek: ‘Je paard in topconditie’ van Amanda Sutton. Het toont de plaatsen op het hoofd, waar druk kan ontstaan bij een hoofdstel  met bit.

Oktober/ November 3 clinics met Wendy Murdoch

Centered Riding en TTEAM dagen